DESPRE  NOI


 

Data înființării:    12 octombrie 1990


 

Deviză:                    PATRIE - ONOARE - DEMNITATE

  

Management


Președinte: col. rtr. dr. ing. MURARU ANTON

 

Birou Permanent:

1.Vicepreședinte: Col. rtr. dr. ing. MAZĂRE PETRU

2.Secretar: Col. rtr. ing. DRĂGAN NICULAE

3.Membru: Col. rtr. CIOBANU CONSTANTIN

4.Membru: Lt. col. rtr. psih. ROBU EMIL

 

Membri Comitet:

1.Gl. rtr. RUS IOSIF

2.Gl. mr. rtr. OANCEA CORNEL

3.Col. rtr. BAHMĂTĂ IOAN (supleant)

4.Lt. col. rtr. jur. JULA ION


 

Cenzor:

Col. rtr. jur. ȚOCA NICOLAE

 

Expert contabil:

Ec. STOIANOVICI EUGENIA

 

Trezorier:

Col. rtr. ing. DRĂGAN NICULAE


 

Galerie Președinți

-1990-1997: col. rtr. RADU GHEORGHE

-1997-2005: gl. bg. rtr. NEAGOE SEVER

-2006-2007: gl. mr. rtr. MĂRGĂRIT MIHAIU

-2007-2019: gl. mr. rtr. COJOCARU CONSTANTIN

-2019-2021: gl. bg. rtr. prof. univ. dr. PETRESCU STAN

-2021-202x: col. rtr. dr. ing. MURARU ANTON



Istoric

Istoricul ANCMRR-Filiala Sectorului 3 București „General Eremia Grigorescu”

 

Ziua de 12 octombrie 1990 marchează evenimentul de constituire a structurii asociative a cadrelor militare în rezervă și în retragere din sectorul 3 București, inițiativa aparținând regretaților col. Gheorghe Radu și lt. col. Mihai Ghinescu.

În spiritul unității de acțiune, membrii acestei structuri și-au exprimat opțiunea de aderare la Liga Națională a Ofițerilor în Rezervă și în Retragere (LNORR), înființată la 31 mai 1990, și devenită, după prima Conferință Națională din 31 mai 1991, Uniunea Națională a Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere (UNCMRR).

În perioada 1991-2007, structura asociativă a sectorului 3 București a activat ca subfilială a Organizației Municipale București a UNCMRR, iar din anul 2008 a devenit Filiala Sector 3 a Asociației Naționale a Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere (ANCMRR), care a primit în acel an denumirea onorifică „Alexandru Ioan Cuza”.

În anul 2009, Filiala Sector 3 a ANCMRR „Alexandru Ioan Cuza” a fost atestată ca persoană juridică română de drept privat, de utilitate publică și înscrisă la Registrul Asociațiilor și Fundațiilor.

În anul 2020, structura asociativă sus-menționată a primit denumirea Filiala Sectorului 3 București „General Eremia Grigorescu” a Asociației Naționale a Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere „Alexandru Ioan Cuza” și a adoptat un nou Statut. În continuare se vor folosi formulările ANCMRR-Filiala Sectorului 3 București „General Eremia Grigorescu” sau Filiala S3.

De-a lungul anilor, funcția de președinte al Filialei S3 a fost îndeplinită cu mare angajare și răspundere de către regretații col. Gheorghe Radu (1990-1997) și gl. bg. Sever Neagoe (1997-2005) și de către dnii gl. mr. rtr. Mihaiu Mărgărit (2006-2007), gl. mr. rtr. Constantin Cojocaru (2007-2019), gl. bg. rtr. prof. univ. dr. Stan Petrescu (2019-2021) și col. rtr. dr. ing. Anton Muraru (2021-202x).

Și alte nume de membri sunt demne de reținut, pentru dedicare și altruism, în funcțiile de conducere și în misiunile încredințate: regretații col. Lucian Marcu, fost prim-vicepreședinte; gl. bg. Radu-Șerban Dan, fost vicepreședinte; col. ing. Radu Boca, fost secretar și trezorier; col. Liviu Zadubrischi, fost membru în Comitet, precum și dnii lt. Nicolae Bidilică, slt. Dorel Eșanu, slt. Corneliu Ocheană, foști membri în Biroul Permanent și în Comitet, col. rtr. sing. Gabriel Ciovică, lt. col. rtr. jur. Ion Jula, dna slt. ing. Gabriela Tuas, pentru servicii aduse Filialei S3 ș.a.

Filiala S3 s-a bucurat și beneficiază în continuare de prezența în rândurile sale și în funcții de conducere a unui număr însemnat de generali care au îndeplinit funcții importante în structurile militare active ale Armatei României, conferindu-i notorietate și reprezentativitate: dnii gl. rtr. Iosif Rus, fost comandant al Aviației Militare; gl. mr. rtr. Cornel Oancea, fost comandant al Radiolocației și locțiitor al șefului Statului Major al Forțelor Aeriene pentru informații; gl. mr. rtr. Mihaiu Mărgărit, fost șef al Direcției Informații Militare din Statul Major General; gl. mr. rtr. Gheorghe Nicolaescu, fost șef de Direcție în Statul Major al Apărării; gl. bg. rtr. Marin Teodorescu, fost șef al Direcției Control Financiar de Gestiune al MApN; regretatul gl. mr. Mihai Chiriac, fost șef de catedră în  Academia de Înalte Studii Militare ș.a.

O parte din membrii Filialei S3 activează în aparatul central al ANCMRR, așa cum sunt dnii gl. bg. rtr. Vasile Ilieș, membru în Consiliul Director, membru în Biroul Permanent Central; col. rtr. ing. Sergiu Ghindă, membru în Consiliul Director, șeful Departamentului Relații Internaționale; col. rtr. fin. Gheorghe Ștefan, președintele Comisiei de Cenzori a ANCMRR; col. rtr. Cristea Costache, membru în Consiliul Director al ANCMRR; col. rtr. Cornel Guran, membru în Comisia de Achiziții din ANCMRR ș.a.

Potențialul știintific al Filialei este unul ridicat și se manifestă în mediul academic,  universitar și de cercetare, cu rezultate deosebite (Academia Română, Academia Tehnică Militară „Ferdinand I”, Universitatea Națională de Apărare „Carol I”, Universitatea Politehnica din București, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca etc.) și concretizate prin cărți, studii, articole, evocări, titluri științifice de doctori în științe ș.a. Lucrările elaborate pentru edituri și sesiuni de comunicări științifice, unele cu participare internațională, la care au fost cooptați și membri din Filialele sectoarelor 1,4,5,6 și Filiala Județeană Prahova, s-au bucurat de o bună apreciere din partea organizatorilor, fiind răsplătite cu diplome de excelență și premii, inclusiv Premiul Academiei Române (2021). Acestea au demonstrat că o parte semnificativă a membrilor Filialei S3 și ai ANCMRR nu au abandonat activitatea creativă odată cu ieșirea la pensie. 

Conducerea Filialei S3 are o bună conlucrare cu alte instituții: Academia Română (Divizia de Istoria Tehnicii din Comitetul Român de Istoria și Filosofia Științei și Tehnicii, DIT-CRIFST, prin dl col. rtr. dr. ing. Anton Muraru); Asociația Română pentru Propaganda și Istoria Aeronauticii (ARPIA, prin dl gl. rtr. Iosif Rus, fondator); Asociația Diplomaților Militari în Rezervă și în Retragere (ADMRR, prin dnii gl. mr. Mihaiu Mărgărit, gl. bg. rtr. Vasile Ilieș, col. rtr. Aurel Popescu); Filiala Sector 3 a Asociației Naționale a Veteranilor de Război (ANVR), Uniunea Veteranilor de Război și Urmașelor Veteranilor (UVRUV, prin dl lt. col. rtr. Emil Sgarbură); Asociația Națională Cultul Eroilor ,,Regina Maria” (ANCE, prin regretatul gl. bg. Radu-Șerban Dan), Consiliul de Sector al Persoanelor Vârstnice, Primăria Sectorului 3 și Centrul Militar al Sectorului 3 (CMS 3), ai căror reprezentanți au participat în calitate de invitați la Adunările Generale și activități și au acordat sprijin Filialei S3.

La Adunările Generale ale Filialei S3, care au loc la Cercul Militar Național, precum și la alte activități, membrii acesteia s-au întâlnit cu personalități de seamă ale științei și culturii românești, așa cum au fost istoricul prof. univ. dr. Ioan Scurtu, regretații academician Florin Constantiniu și poetul basarabean Grigore Vieru, precum și cu cu generali și ofițeri, personalități din structurile active și din rezerva Armatei României. Biroul Permanent are în vedere susținerea de prelegeri, prezentări, comunicări cât mai bogate în informație, folosind mijloace audio-video avansate și activități de socializare la Restaurantul Cercului Militar Național după încheierea adunărilor.

Pe plan internațional, Filiala S3 participă la activitățile Uniunii Asociațiilor Ofițerilor în Rezervă din Europa Centrală – Inițiativa Gaminger (GI), începând cu 30 martie 2021, structură asociativă de factură internațională aflată sub egida NATO (prin dl. col. rtr. ing. Sergiu Ghindă, șeful Departamentului Relații Internaționale și fost șef al delegației permanente a ANCMRR) și la Conferințe Științifice Internaționale (prin dnii gl. mr. rtr. Mihaiu Mărgărit, gl. mr. rtr. Cornel Oancea, col. rtr. dr. ing. Anton Muraru și col. rtr. dr. ing. Petru Mazăre).

Filiala Sectorului 3 a avut și are o bună colaborare cu celelalte filiale ale sectoarelor capitalei, prin participarea reciprocă, în calitate de invitați, la adunările generale, precum și și la activități comune (de exemplu excursii în străinătate – la Chișinău (Moldova), Cernăuți (Ucraina), Veliko-Tîrnovo (Bulgaria); sesiuni de comunicări științifice (la Academia Tehnică Militară „Ferdinand I”, Universitatea Națională de Apărare „Carol I”) ș.a.

Membrii Filialei S3 participă în tot cursul anului, unii dintre ei în uniformă, la activitățile aniversare și comemorative, la ceremonialele militare/religioase ocazionate de aniversarea Zilei Naționale a României, Zilei Drapelului Național, Zilei Imnului Național, Zilei Armatei, Zilelor Armelor etc., depunerea de coroane de flori la monumentele și mormintele eroilor, precum și la alte activități destinate cultivării tradițiilor militare ale poporului român și armatei sale, inclusiv pentru promovarea carierei militare în școli.  

Din motive logistice, Filiala S3 a avut un sediu itinerant: în str. Piatra Craiului din cartierul Titan, până în anul 2005; în incinta Bazei de Reparații Auto a MApN din Șoseaua Mihai Bravu, începând cu anul 2006; în Bulevardul Iuliu Maniu nr. 13-15, sector 6, în localul Inspectoratului Muzicilor Militare, la finele anului 2008; în localul Centrului Militar Sector 2 de pe strada Thomas Masaryk, nr. 22, în perioada 2012-2020; în Calea Dudești, nr. 191, sector 3 (lângă Primăria sectorului 3), începând din 4 martie 2020.

Echipa operativă de conducere a Filialei, reprezentată de Biroul Permanent, este alcătuită din dnii: col. rtr. dr. ing. Anton Muraru, președinte; col. rtr. dr. ing. Petru Mazăre, vicepreședinte; col. rtr. ing. Niculae Drăgan, secretar și trezorier; col. rtr. Constantin Ciobanu și lt. col. rtr. psih. Emil Robu, membri în Birou. Acesta primește sprijin calificat de la  dl col. rtr. jur. Nicolae Țoca, Cenzor și de la dna ec. Eugenia Stoianovici, expert financiar- contabil.

În calitate de membri ai Comitetului, activează dnii gl. rtr. Iosif Rus, gl. mr. rtr. Cornel Oancea, col. rtr. Ioan Bahmătă (supleant) și lt. col. rtr. jur. Ion Jula.

Comitetul și Biroul Permanent, sprijină cu responsabilitate și implicare membrii Filialei S3 în atingerea obiectivelor sale, de reprezentare și apărare a drepturilor și intereselor militarilor în rezervă și retragere - pensionari militari.

Ziua de 12 octombrie este Ziua ANCMRR-Filiala Sectorului 3 București „General Eremia Grigorescu”. 

Zi istorică: întâlnirea Filialei Sectorului 3 cu poetul basarabean  Grigore Vieru, 2005

Zi istorică: acordarea Premiului Academiei Române lucrarii „Radarul romanesc. O istorie vie”, cordonator col. rtr. dr. ing. Anton Muraru, 8 decembrie 2021