Seniori fericiți

Despre fericire - discursul Papei Francisc

   "Puteți avea defecte, puteți fi neliniștiți și chiar supărați, dar nu uitați că viața voastră este cea mai mare companie din lume." Doar tu poți să o împiedici să eșueze. Ești apreciat, admirat și iubit de atât de mulți. Amintește-ți că a fi fericit nu înseamnă să ai un cer fără furtună, un drum fără accidente, o slujbă fără efort, o relație fără dezamăgiri.


      "A fi fericit înseamnă să găsești putere în iertare, speranță în bătălii, siguranță în frică, iubire în discordie." Nu înseamnă doar să te bucuri de zâmbet, ci și să reflecte tristețea. Nu este vorba doar de a sărbători succesul, ci și de a învăța din eșecuri. Nu e vorba doar de a te simți fericit cu aplauze, ci de a fi fericit în anonimat. Fericirea nu este o soartă a destinului, ci o realizare pentru cei care pot călători în interiorul lor.

 

 "A fi fericit înseamnă să nu te mai simți victimă și să devii autorul propriului destin." "Este a merge prin deșerturi, dar a fi capabil să găsești o oază în adâncul sufletului tău. Înseamnă să-i mulțumești lui Dumnezeu în fiecare dimineață pentru miracolul vieții. A fi fericit înseamnă să nu-ți fie frică de sentimentele tale și să poți vorbi despre tine însuți. Să ai curajul de a auzi un "nu" și să găsești încredere în critici, chiar și atunci când acestea sunt nejustificate. Înseamnă să-ți îmbrățișezi copiii, să-ți îmbrățișezi părinții, să petreci clipe poetice cu prietenii, chiar și atunci când aceștia ne rănesc.

 

"A fi fericit înseamnă să lași să trăiască creatura care trăiește în fiecare dintre noi, liberă, veselă și simplă." Aveți maturitatea de a putea spune: "Am făcut greșeli". Să ai curajul de a spune "îmi pare rău" Este să ai sensul de a spune "am nevoie de tine". Este să ai capacitatea de a spune "Te iubesc". Fie ca viața ta să devină o grădină de oportunități fericite... ca primăvara să fie un iubitor de bucurie și iarna un iubitor de înțelepciune.

 

"Și când faci o greșeală, ia-o de la capăt". Pentru că numai atunci te vei îndrăgosti de viață. Vei descoperi că a fi fericit nu înseamnă să ai o viață perfectă. Dar folosește lacrimile pentru a iriga toleranța. Folosește-ți înfrângerile pentru a-ți antrena răbdarea.

 

"Folosește-ți greșelile cu seninătatea sculptorului. Folosiți durerea pentru a vă conecta la plăcere. Folosiți obstacolele pentru a deschide ferestrele inteligenței. Nu renunțați niciodată... Mai presus de toate, nu renunțați niciodată la oamenii care vă iubesc. Nu încetați niciodată să fiți fericiți, pentru că viața este un spectacol uimitor. "


MAI...


MAI încerc o dată. Chiar dacă nu mi-a ieșit. De o mie de ori.

MAI nădăjduiesc. Chiar dacă am pierdut. De o mie de ori.

MAI cred. Chiar dacă m-am îndoit. De o mie de ori.

MAI rămân puțin. Chiar dacă îmi vine să fug.

MAI zâmbesc totuși. Chiar dacă îmi vine să plâng.

MAI mângâi. Chiar dacă îmi vine să lovesc.

MAI cânt. Chiar dacă îmi vine să urlu.

MAI insist. Chiar dacă îmi vine să renunț.

MAI visez. Chiar dacă mi se spune că e în zadar.

MAI cred în frumos. Chiar și când mă înconjoară urâtul.

MAI vreau să zbor. Chiar dacă mi s-au topit prea multe perechi de aripi.

MAI lupt să mă înalț. Chiar dacă lanțuri grele mă țin pe pământ.

MAI merg puțin. Chiar dacă am obosit.

MAI lupt să devin un om bun. Chiar dacă m-am saturat și eu de câte cusururi am.

MAI cred în mine, un pic. Chiar și când îmi pare imposibil să o fac.

MAI iubesc. Mă mai las iubit(ă). Chiar când mi se pare că nu merit.

MAI iert. Chiar dacă cred că nu mai pot.

MAI cred, nădăjduiesc și stărui. Chiar dacă spui că n-am în ce.

Mă ridic. Mă mai ridic. Chiar dacă cred că nu mai pot. Cum să renunț? Acum, în MAI?

Nu. Nu mai fug. Știu c-am fugit de mii de ori. Dar nu mai fug, domnule! Stai... Afară e MAI.

E MAI și în inima mea. Din ce în ce mai MAI...

 

(Alexandra Svet - Floarea din asfalt)

Să fii bătrân e o fericire de care mulți nu au parte                                                                                                         Radulian Rosca

     Mulți dintre noi suntem între 65 de ani și final. Un vechi prieten mi-a trimis această listă excelentă de a îmbătrâni și trebuie să fiu de acord că sunt niște sfaturi bune de urmat...

01 – Acum ai ajuns la timpul să folosești banii agonisiți. Folosește-i și bucură-te de ei. Nu-i păstra doar pentru cei care   s-ar putea să nu aibă nicio idee despre sacrificiile pe care le-ai făcut pentru a-i obține. Amintește-ți că nu este nimic mai periculos decât o noră ori un ginere cu idei mărețe pentru banii tăi câștigați din greu. Avertizare: această vârstă nu nu mai este una bună pentru noi investiții, chiar dacă par grozave și fără riscuri. Ele aduc doar probleme și griji. Aceasta este vârsta să te bucuri de liniște și pace.

02 - Nu-ți mai face griji pentru situația financiară a copiilor și a nepoților tăi și nu te simți rău să-ți cheltuiești banii agonisiți. Ai avut grijă de copii mulți ani. Le-ai oferit o educație, mâncare, adăpost și sprijin. Responsabilitatea este acum a lor de a-și câștiga banii proprii.

03 - Menține o viață sănătoasă. Fă exerciții moderate (cum ar fi mersul în fiecare zi), mănâncă sănatos și dormi suficient. Este ușor să te îmbolnăvești și devine mai greu să rămâi sănătos. De aceea, trebuie să te menții în formă bună și să fii conștient de nevoile tale medicale și fizice. Ține legătura cu medicul, fă-ți analizele chiar și atunci când te simți bine.

04 - Cumpără întotdeauna cele mai bune, cele mai frumoase articole pentru celălalt semnificativ din viața ta. Scopul cheie este să te bucuri de banii tăi alături de partenerul tău. Într-o zi unul dintre voi îi va duce lipsa celuilalt, iar banii nu vor oferi niciun confort atunci. Bucurați-vă împreună de ei!

05 - Nu te stresa asupra lucrurilor mărunte. Ai reușit să treci peste multe în viață. Ai acumulat experiențe bune și din cele rele, dar lucrul cel mai important este prezentul. Nu lăsa trecutul să te tragă în jos și nu lăsa viitorul să te sperie. Trăiește pentru ziua de azi. Problemele mici vor fi uitate în curând.

06 - Indiferent de vârstă, păstrează întotdeauna dragostea în viață. Iubește-ți partenerul, iubește-ți viața, iubește-ți familia, iubește-ți aproapele și amintește-ți: Un om nu este bătrân atât timp cât posedă inteligență și afecțiune.

07 - Fii mândru, atât în spirit cât și în aparență. Nu înceta să mergi la salonul de coafură sau la frizer, să-ți faci unghiile, să mergi la dentist, continuă să-ți cumperi parfumurile și cremele preferate. Atunci când ești bine întreținut la exterior, aceasta se reflectă în interior, făcându-te să te simți mândru și în putere.

08 - Nu pierde din vedere trendurile de modă pentru vârsta ta, dar păstrează-ți propriul stil. Nu este nimic mai lipsit de atracție decât o persoană în vârstă care încearcă să poarte moda pentru tineret. Ți-ai format propriul stil ce arată bine pentru tine - păstrează-l și fii mândru de el. Face parte din cine ești.

09 - Rămâi mereu la curent și informat. Citește ziare, urmărește știrile. Accesează online și citește ce spun oamenii. Ține un cont de e-mail activ și încercă să utilizezi unele dintre rețelele de socializare (Facebook, Instagram etc.) Vei fi surprins de vechii prieteni pe care îi vei reîntâlni. Să fii în contact cu ceea ce se întâmplă și cu oamenii pe care îi cunoști este important la orice vârstă.

10 - Respectă generația tânără și opiniile tinerilor. Este posibil să nu aibă aceleași idealuri ca tine, dar sunt viitorul și ei vor dirija lumea în direcția aleasă de ei. Dă-le sfaturi, nu critici, și încercă să le reamintești că înțelepciunea de ieri se aplică și astăzi.

11 - Nu folosi niciodată expresia “pe vremea mea”. Vremea ta este acum. Atâta timp cât trăiești, faci parte din acest ACUM. Cândva ai fost mai tânăr, dar trăiești în continuare acum. De aceea, bucură-te de zilele pe care le ai.

12 - Unii oameni își îmbrățișează anii de aur, în timp ce alții devin amărâți și morocănoși. Viața este prea scurtă pentru a-ți pierde timpul cu aceștia. Petrece-ți zilele cu oameni pozitivi și veseli. Timpul petrecut in compania celor morocănoși te va imbătrâni înainte de vreme și vei deveni tot mai greu de suportat.

13 - Să nu cazi pradă tentației de a locui cu copiii sau nepoții (dacă situația financiară îți permite). Sigur, a fi înconjurat de familie sună minunat, dar cu toții avem nevoie de spațiul nostru. Ei au nevoie de al lor și tu ai nevoie de al tău. Dacă ți-ai pierdut partenerul (cele mai profunde și sincere condoleanțe), atunci găsește o persoană care să se mute cu tine și să te ajute. Chiar și atunci, fă acest lucru numai dacă simți că ai nevoie cu adevărat de ajutor sau dacă nu vrei să trăiești singur.

14 - Nu-ți abandona hobby-urile. Dacă nu ai, creează-ți. Călătorește, plimbă-te, gătește, citește, ia ore de dans. Adoptă o pisică sau un câine, cultivă o grădină, joacă cărți, șah, domino, golf. Pictează, fă voluntariat sau începe o colecție de ceva. Găsește ceva cu care iți place să-ți ocupi timpul.

15 - Chiar dacă nu îți place, încercă să accepți invitații la botezuri, absolviri, zile de naștere, nunți, conferințe. Încercearcă să participi. Ieși din casă, întâlnește oameni pe care nu i-ai văzut de ceva vreme, incearcă ceva nou (sau ceva vechi). Iar când nu ești invitat, nu te supăra. Pentru toți există limită de resurse și nu toată lumea poate fi găzduită. Important este să ieși din casă din când în când. Mergi la muzee, mergi in aer liber.

16 - Fii un bun ascultător în conversații. Vorbește mai puțin și ascultă mai mult. Unii vorbesc prea mult despre ei și despre trecutul lor, fără să le pese dacă ascultătorii lor sunt cu adevărat interesați. Ascultă mai întâi și răspunde la întrebări, dar nu trece la povești mai lungi decât dacă ți se cere. Acesta este un mod eficient de a reduce dorința lor de a vorbi cu tine. Vorbește pe un ton politicos și încercă să nu te plângi sau să critici - mai ales dacă nu este nevoie. Încercă să accepți situațiile așa cum sunt. Toată lumea trece prin aceleași stări/lucruri, iar oamenii au o toleranță scăzută la tânguieli. Găsește întotdeauna și lucruri bune de spus.

17 - Durerea și disconfortul merg mână în mână cu înaintarea în vârstă. Încercă să nu te lași pradă lor, acceptă-le ca parte a ciclului vieții prin care trecem cu toții. Încearcă să nu te gândești prea mult la ele. Ele nu te reprezintă pe tine ca persoană, ci sunt ceva care ți s-au adăugat la viață. Dacă devin întregul tău focus, se pierde din vedere persoana care ai fost.

18 - Dacă ai fost jignit de cineva - iartă-l. Dacă ai jignit pe cineva – cere-ți scuze. Nu te încărca cu resentimente. Nu servește decât la a te face morocănos și amar. Nu contează cine a avut dreptate. Cineva a spus odată: A fi mereu ranchiunos și răutăcios este ca și cum ai lua otravă și ai aștepta cealaltă persoană să moară. Nu te otrăvi. Iartă, uită și continuă-ți viața ta.

19 - Dacă ai o credință puternică, savureaz-o. Dar nu-ți pierde timpul încercând să îi convingi pe alții. Ei vor face propriile alegeri indiferent de ceea ce le spui și asta nu îți va aduce decât frustrare. Trăiește-ți credința și dă un exemplu. Trăiește fidel credințelor tale și lasă memoria ta să-i convingă.

20 – Râzi mult. Râzi la toate. Amintește-ți că esti unul dintre cei norocoși. Ai reușit să ai o viață, una lungă. Mulți nu ajung niciodată la această vârstă, nu ajung niciodată să experimenteze o viață deplină. Dar tu ai reușit. Deci, de ce să nu râzi? Găsește umorul în orice situație.

21 - Nu băga de seamă ce spun alții despre tine și cu atât mai puțin ce ar putea gândi despre tine. O vor face oricum și de aceea ar trebui să fii mândru cu tine și de ceea ce ai realizat în viață. Lasă-i să vorbească și nu-ți face griji. Ei nu au idee despre istoria ta, de amintirile tale și viața pe care ai trăit-o până acum. Mai ai încă multe de scris în capitolul tău de viață, așa că nu pierde timpul cu ce ar putea crede alții. Acum este momentul să te relaxezi, să fii în pace și sa fii cât de fericit posibil!

Și, amintește-ți: Viața rămasă este prea scurtă pentru ca să bei un vin de proastă calitate!!

Jean Maurer

Creierul uman la bătrânețe

 

SURPRIZA A SOSIT!

Directorul Școlii de Medicină a Universității George Washington susține că creierul unei persoane în vârstă este mult mai practic decât se crede în mod obișnuit. La această vârstă, interacțiunea dintre emisferele dreaptă și stângă ale creierului devine armonioasă, ceea ce vă extinde posibilitățile creative. De aceea, printre persoanele cu vârsta peste 60 de ani, găsiți multe personalități care tocmai și-au început activitățile creative.

Desigur, creierul nu mai este la fel de rapid ca în tinerețe. Cu toate acestea, câștigă în flexibilitate. Prin urmare, odată cu vârsta, aveți mai multe șanse să luați deciziile corecte și sunteți mai puțin expuși la emoții negative. Apogeul activității intelectuale umane are loc în jurul vârstei de 70 de ani, când creierul începe să funcționeze la maxim.

În timp, cantitatea de mielină din creier crește, substanță care facilitează trecerea rapidă a semnalelor între neuroni. Datorită acestui fapt, abilitățile intelectuale cresc cu 300% față de medie.

Interesant este și faptul că, după 60 de ani, o persoană poate folosi 2 emisfere în același timp. Acest lucru vă permite să rezolvați probleme mult mai complexe.

Profesorul Monchi Uri, de la Universitatea din Montreal, crede că creierul bătrânului alege calea care consumă mai puțină energie, elimină ceea ce nu este necesar și lasă doar opțiunile potrivite pentru a rezolva problema. A fost realizat un studiu care a implicat diferite grupe de vârstă. Tinerii au fost foarte confuzi la trecerea testelor, în timp ce cei peste 60 de ani au luat deciziile corecte.

Acum, să vă uitați la caracteristicile creierului între 60 și 80 de ani. Sunt chiar roz.

 

CARACTERISTICI ALE CREIERULUI UNEI PERSOANE VÂRSTNICE:

1.Neuronii din creier nu mor, așa cum spune toată lumea din jur. Legăturile dintre ei pur și simplu dispar dacă nu se angajează în muncă mentală.

2.Distracția și uitarea apar din cauza unei supraabundențe de informații. Prin urmare, nu este necesar să vă concentrați toată viața pe fleacuri inutile.

3.De la vârsta de 60 de ani, atunci când ia decizii, o persoană nu folosește doar o emisferă a creierului, ca tinerii, ci pe amândouă.

4.Concluzie: dacă o persoană duce un stil de viață sănătos, se mișcă, are activitate fizică viabilă și este pe deplin activă din punct de vedere mental, abilitățile intelectuale NU scad odată cu vârsta, ci pur și simplu CRESC, atingând un vârf la vârsta de 80-90 de ani.

 

SFATURI SĂNĂTOASE:

1.Să nu vă fie frică de bătrânețe.

2.Străduiți-vă să vă dezvoltați intelectual.

3.Învățați noi meserii, faceți muzică, învățați să cântați la instrumente muzicale, pictați imagini! Dansați!

4.Interesați-vă de viață, întâlniți-vă și comunicați cu prietenii, făceți-vă planuri pentru viitor, călătoriți cât puteți de mult.

5.Nu uitați să mergeți la magazine, cafenele, spectacole.

6.Nu stați mult timp singur, este distructiv pentru oricine.

7.Fiți pozitiv, trăiți mereu cu gândul următor: "toate lucrurile bune sunt încă înaintea mea!"

 

SURSA: New England Journal of Medicine.


Transmite aceste informații familiei și prietenilor tăi de 60, 70 și 80 de ani, astfel încât să poată fi mândri de vârsta lor !

Plăieșii -Hanul Mărioarei

Despre bătrânețe - Andrei Pleșu

Despre-batranete-A-Plesu-sumar.pptx

Privilegiul

Privilegiu.ppt.pptx