PREMII NAȚIONALE

Asociația Generală a Inginerilor din România - Premiul AGIR 2020 - Col. rtr. dr. ing. Anton Muraru


Premiul AGIR 2019 acordat d-iui Col. rtr. dr. ing. Anton Muraru în anul 2020 pentru lucrarea  „Radarul românesc - o istorie vie”

Decernarea Premiului „Petre Sergescu” (Istoria științelor și tehnicii) pentru cartea „Radarul românesc. O istorie vie”, Ed. AGIR, 2019, reprezintă o mare onoare pentru cei 31 de autori și 20 de colaboratori. Aceștia sunt recunoscători Academiei Române, în special Secției de Științe Tehnice, pentru selectarea pe baze competitive și promovarea rodului străduinței lor. Premierea a avut loc în Aula celui mai înalt for al științei și culturii românești, în prezența unor distinse personalități academice.  

 

Lucrarea se adresează deopotrivă specialiștilor și publicului larg și aduce la lumină realizări românești de profil remarcabile: subansambluri radar noi și modernizate, stații de radiolocație, sisteme de comandă-control bazate pe informația radar, componente specifice (îndeosebi de microunde și de înaltă tensiune), echipamente de antrenament cu simularea țintelor și a mediului radar contaminat prin contraacțiune radioelectronică, aplicații informatice pentru fuziunea și diseminarea informațiilor radar precum și pentru dirijarea instrumentală a aviației de vânătoare/bombardament.

 

Cititorul va fi surprins să afle că în România s-au produs echipamente radar, în condiții de embargo de ambele părți ale „Cortinei de Fier” și va constata că în țară au existat o Școală și o Industrie de radar românesc, cu o solidă bază de cunoștințe, entități dedicate de învățământ, cercetare, producție, încercări complexe în Poligonul radar, dar și numeroase instituții și întreprinderi colaboratoare din economia națională. Pentru asigurarea unui nivel tehnic și tehnologic ridicat al echipamentelor radar, specialiștii români au fost implicați în proiecte de cooperare internațională, în țară și în străinătate.

 

Lucrarea premiată a fost elaborată de către participanți direcți la procesul de edificare a radarului românesc, militari și civili - universitari, cercetători, proiectanți și executanți -, și întinde un arc peste timp de 50 de ani (1968-2019).

Coordonator,

Col. rtr. dr. ing. CS I Anton Muraru

PREMIUL AGIR PE ANUL 2020

 

„RADARUL ROMÂNESC. O ISTORIE VIE”

Editura AGIR, 2019. Coordonator: col. rtr. dr. ing. Anton Muraru

 

Cartea RADARUL ROMÂNESC. O ISTORIE VIE prezintă în premieră principalele realizări tehnico-științifice originale românești într-un domeniu puțin accesibil publicului: radarul, o bijuterie tehnică și tehnologică, indispensabilă în special traficului aerian, naval și terestru. Autorii aduc la lumină aspecte inedite din activitatea lor, în primul rând inginerească, prin care demon­strează existența, într-o perioadă anume, a unei școli românești de radiolocație, cu o bază de cunoștințe solidă, instituții de educație și cercetare, unități de producție și mentenanță, relații de cooperare internațională cu transfer de tehnologii avansate și chiar export.    

       Prin sintagma radarul românesc autorii înțeleg atât contribuția originală la cunoașterea în domeniu, ca rezultat al activității lor de cercetare științifică, cât și la producerea în țară, cu forțe proprii sau în cooperare cu firme străine de renu­me, a unor subansambluri noi și modernizate, stații radar, sisteme de co­man­dă-control bazate pe informația radar pentru forțele aeriene, navale și terestre, materiale și componente specifice radarului, echipamente de antrena­ment a personalului de specialitate etc. Unele dintre aceste realizări deosebite   s-au înfăptuit în condiții de embargo de ambele părți ale Cortinei de Fier, de către o industrie etichetată după anul 1989 drept un „morman de fiare vechi”.

       Deși sosiți cu întârziere în clubul select al constructorilor de radare, specialiștii români au avut realizări notabile, multe cu caracter de noutate, așa cum rezultă din cele nouă capitole ale cărții, 572 de pagini și peste 600 de ilustrații. Debutul în domeniu a fost legat de modernizarea echipamentelor de import (cap. 2), urmat de realizarea radarelor românești (cap. 3), a sistemelor de comandă-control având ca suport Comunicațiile și Tehnologia Informației   (cap. 4), precum și a echipamentelor de antrenament – simulatoare radar complexe (cap. 5). Este de remarcat aportul deosebit al unor ingineri și fizicieni în crearea, pentru prima dată în țară, de materiale, dispozitive și circuite de microunde, cu performanțe similare celor de import, fără de care radarul nu ar fi putut fi construit (cap. 6).

       Învățământul superior (cap. 7) și cercetarea științifică, producția și evaluarea în domeniul radar (cap. 8) aduc detalii semnificative despre procesul de creație tehnico-științifică și de producție a tehnicii radar și implementarea acesteia în sistemul de supraveghere a spațiului aerian al României, în acord cu procedurile și standardele NATO, cu mențiunea adoptării timpurii a tehnicilor moderne de cercetare-proiectare asistate de calculator. 

       Lucrarea oferă o bază de documentare și metodologică cuprin­zătoare pentru specialiști cercetători, proiectanți și executanți, studenți, maste­ranzi și doctoranzi, pentru domeniul Inginerie Electronică, Telecomunicații și Tehno­logii Informaționale.

PREMIUL ACADEMIEI ROMÂNE „PETRE SERGESCU” PE ANUL 2021

 

„RADARUL ROMÂNESC. O ISTORIE VIE”

Editura AGIR, 2019. Coordonator: col. rtr. dr. ing. Anton Muraru

 

La data de 8 decembrie 2021, Academia Română a decernat Premiul „Petre Sergescu” (Istoria științelor și tehnicii) pentru cartea „Radarul românesc. O istorie vie”, Editura AGIR, București, 2019, coordonator și prim autor - col. rtr. dr. ing. Anton Muraru.

Lucrarea premiată a fost elaborată de către participanți direcți la procesul de edificare a radarului românesc, specialiști militari și civili - universitari, cercetători, proiectanți, executanți și întinde un arc peste timp de 50 de ani (1968-2018).

Unii dintre ei sunt membri ai unor Filiale ale Asociației Naționale a Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere „Alexandru Ioan Cuza” (ANCMRR) și au calitatea de coautor sau colaborator:

 

1.    Filiala Sectorului 1 București:

-        col. rtr. Aurel MUNTEANU – prim-vicepreședinte, coautor;

-        col. rtr. dr. ing. Alexandru CRĂCIUN – membru, coautor.

2.    Filiala Sectorului 3 București „Eremia Grigorescu”:  

-        col. rtr. dr. ing. Anton MURARU – președinte, coordonator și prim autor;

-        col. rtr. ing. Sergiu GHINDĂ – vicepreședinte, coautor;

-        col. rtr. dr. ing. Petru MAZĂRE – membru în Biroul Permanent, coautor;

-        lt. col. rtr. ing. Constantin ANDREI – membru, colaborator;

-        lt. col. rtr. ing. Adrian ROȘCA – membru, colaborator.

3. Filiala Sectorului 4 București:

-        col. rtr. ing. Dumitru CUCIAN – membru, colaborator.   

4. Filiala Sectorului 5 București:

-        col. rtr. ing. Marin MOCANU – membru, coautor;

-        col. rtr. ing. Mihai PALFI – membru, coautor;                                          

-        col. rz. Ilie CAMENȚU – membru, colaborator; 

-        col. rtr. ing. Ștefan IANCIUmembru, colaborator;

-        col. rtr. ing. Constantin PUNGUȚĂ-OLTEANU – membru, colaborator.

5. Filiala Sectorului 6 București:                      

-        col. rtr. dr. ing. Dumitru VOROBIEV – membru, coautor;                   

-        col. rtr. Niculae TĂNASE – membru, colaborator.                                    

6. Filiala Județeană Prahova:

-        col. rtr. Emil ȘOTROPA – vicepreședinte, coautor.